Search This Blog

Θεσσαλονικέων Πόλις. Ευρετήρια και η ανατομία του λάθουςΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΠΟΛΙΣ (1997-2007)Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΠΟΛΙΣ ΚΑΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ
Η επιστημονική επιθεώρηση "Θεσσαλονικέων Πόλις: Γραφές και κείμενα 6000 χρόνων"  δημιουργήθηκε το 1996 από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας [ΟΠΠ] "Θεσσαλονίκη 1997", με πρωτοβουλία του Πάνου Θεοδωρίδη (καλλιτεχνικού διευθυντή), ο οποίος όρισε και την εκδοτική επιτροπή από τους (με αλφαβητική σειρά): την αρχαιολόγο δρ Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, τον καθηγητή του ΑΠΘ δρα Γ. Αναστασιάδη, την αρχαιολόγο δρα Πέπη Μαρκή και τον γράφοντα. "Νουνά¨του τίτλου ήταν η Πολυξένη Αδάμ-Βελένη.

ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ (1997)
Οι προς δημοσίευση μελέτες προκαλούνταν και κρίνονταν από την παραπάνω εκδοτική επιτροπή.

Στη διάρκεια του 1997 εκδόθηκαν τρεις τόμοι, με πρωτότυπες και σημαντικές μελέτες, αλλά η κυκλοφορία των αντιτύπων -αν πράγματι κυκλοφόρησαν τα έντυπα έξω από την αυλή του ΟΠΠ- ήταν πλημμελής. Δεν πουλιόνταν ούτε και υπήρχε κατάλογος παραληπτών. Χρόνια αργότερα, βρήκαμε μεγάλες ποσότητες σε διάφορους φορείς της πόλης, ακόμη και σε υπόγεια σχολείων εκτός πόλεως.

Πέρα από την αίσθηση του χαμένου κόπου, ο κύριος λόγος της διακοπής της έκδοσης ήταν μία πολιτική παρέμβαση. Κατά τη σελιδοποίηση της ύλης του τρίτου τόμου ο ΟΠΠ απαγόρευσε την εκτύπωση μελέτης καθηγητή του ΑΠΘ, διότι περιλάμβανε στον τίτλο τον όρο "σλαβομακεδόνας". Μετά από τη μάταιη απόπειρα να πειστούν οι αρμόδιοι ότι ο όρος αυτός ήταν σε χρήση στη βιβλιογραφία,η εκδοτική επιτροπή -με ομόφωνη απόφασή της- παραιτήθηκε και η έκδοση διακόπηκε.

Σημειώνεται ότι η παραίτηση είχε οικονομικό κόστος, διότι τα μέλη της επιτροπής αμείβονταν για τις υπηρεσίες τους, όπως άλλωστε και οι συγγραφείς για τα κείμενά τους.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ (1998-1999)
Λίγους μήνες αργότερα, ενδιαφέρθηκε για την αναβίωση της έκδοσης ο Σταύρος Ανδρεάδης, πρόεδρος τότε της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος. Το φθινόπωρο του 1999, με πρόταση του Στ. Ανδρεάδη, η γενική συνέλευση της εν λόγω μη κερδοσκοπικής εταιρείας, αποφάσισε να αναλάβει την οικονομική και οργανωτική ευθύνη της έκδοσης της Θεσσαλονικέων Πόλεως. Έπειτα, μέσω του γράφοντος (γενικού διευθυντή τότε της εταιρείας) ζητήθηκε η έγκριση του ΟΠΠ, που τελούσε τότε υπό εκκαθάριση.

Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ (1999)
Ο Πάνος Θεοδωρίδης, ως εκκαθαριστής πλέον του ΟΠΠ, συμφώνησε αμέσως και παρέδωσε στα χέρια του γράφοντος έγγραφο, με το οποίο επέτρεψε τη χρήση του τίτλου -περιουσιακού στοιχείου του υπό εκκαθάριση οργανισμού- υπό δύο προϋποθέσεις: [α] Να παραμείνει η ίδια εκδοτική επιτροπή, [β] να διατηρηθεί αναλλοίωτη η θεματική της έκδοσης. Με αυτό το έγγραφο η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών άρχισε να χρησιμοποιεί -χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα- ένα άυλο αγαθό ιδιοκτησίας τρίτου, τον τίτλο "Θεσσαλονικέων Πόλις".


ΤΟ ΝΕΟ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ 23 ΤΟΜΟΙ ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΕ (2000-2007)
Μετά από την παραχώρηση άδειας για τη χρήση του τίτλου, η προαναφερθείσα εκδοτική επιτροπή της σειράς Θεσσαλονικέων Πόλις αποφάσισε ομόφωνα ότι έπρεπε να διευρυνθεί, δεδομένου ότι η ιδιότητα του μέλους δεν ήταν πλέον αμειβομένη, ενώ η εργασία είχε διογκωθεί. Έτσι, παρακλήθηκαν -και ανταποκρίθηκαν αμέσως- ο καθηγητής του ΑΠΘ, αργότερα πρόεδρος του ΙΜΧΑ και πρώην πρόεδρος των ΓΑΚ, Χαράλαμπος Παπαστάθης και η επ. καθ. δρ δρ Ευαγγελία Βαρέλλα.

Ο αλησμόνητος Χαράλαμπος Παπαστάθης (1940-2012)

Ως εκδότης ορίσθηκε -με κοινή ομόφωνη απόφαση της εν λόγω επιτροπής και της γενικής συνέλευσης της Πολιτιστικής Εταιρείας- ο υπογράφων.
Με την ανωτέρω σύνθεση -η οποία διευρύνθηκε αργότερα με τους καθηγητές του ΑΠΘ Ιωάννη Μουρέλο, Βασιλική Βαρμάζη και Θάλεια Μαντοπούλου-Παναγιωτοπούλου- εκδόθηκαν από τις αρχές του 2000 ως τα τέλη του 2007 23 τόμοι, εκτάσεως 5.500 σελίδων, οι οποίοι συμπεριέλαβαν πάνω από 250 πρωτότυπες ιστορικές και αρχαιολογικές μελέτες, με βασικό αντικείμενο τη Θεσσαλονίκη.

Από ποσοτικής απόψεως, οι τόμοι αυτοί περιέλαβαν ποσοστό 80% της τρέχουσας βιβλιογραφίας περί Θεσσαλονίκης κατά τη συγκεκριμένη περίοδο 2000-2007.

Βλέπε στο τέλος του παρόντος κατάλογο των μελετών.

ΠΟΣΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΗΤΑΝ Η ΑΡΧΗ (2000-2001)
Η παρουσίαση του πρώτου τόμου πραγματοποιήθηκε στον "Μύλο", τον Ιανουάριο του έτους 2000, ενώπιον 700 προσκεκλημένων, με ομιλητές τους Ανδρεάδη, Θεοδωρίδη και τον υπογράφοντα. Η μεγάλη επιτυχία της και η ζήτηση του πρώτου τεύχους έδειξε ότι μία επιστημονική ιστορική έκδοση θα μπορούσε να έχει ευρύτερη απήχηση.

Πράγματι, το πρώτο τεύχος "πούλησε" 2.000 αντίτυπα. Για το δεύτερο, που εκτυπώθηκε συντηρητικά σε 1.000 αντίτυπα, χρειάσθηκε να γίνει ανατύπωση.

Η Πολιτιστική Εταιρεία -με πρόεδρο τον Σ. Ανδρεάδη ως και το 2003- χορήγησε όχι μόνον τις δαπάνες συγκέντρωσης της ύλης, της σελιδοποίησης και της εκτύπωσης, αλλά και ό,τι χρειαζόταν για την προβολή της έκδοσης: Πλήρωσε για την δαπανηρή εκδήλωση στο Μύλο, για ραδιοφωνική διαφήμιση, αλλά και για διαφημιστικές καταχωρήσεις σε εφημερίδες. Επίσης κάλυψε στο διηνεκές τις γραμματειακές ανάγκες. Τα περισσότερα μέλη της Πολιτιστικής Εταιρείας αγόρασαν διαφημιστικές καταχωρήσεις στα πρώτα τεύχη, και πολλά έγραψαν ως συνδρομητές φίλους, γνωστούς και συνεργάτες τους. Με δεδομένη μάλιστα την εκπληκτική ενεργοποίηση του αείμνηστου Νίκου Μάνου, μέλους τότε της διοίκησης της εταιρείας, στην προσέλκυση διαφημίσεων και χορηγιών από τρίτους -και τις δικές του επιπλέον συνεισφορές- η έκδοση στα πρώτα τεύχη υπήρξε αυτοχρηματοδούμενη, παρά το γεγονός ότι η τιμή διάθεσης ήταν υπερβολικά χαμηλή.

Μέχρι και τον τόμο 11 (τέλη 2003), το τιράζ της έκδοσης ήταν περίπου 2.000 αντίτυπα. Γι' αυτό και δεν υπάρχει πλέον απόθεμα προς πώληση από τους τόμους αυτούς (πλην ενός μικρού αποθέματος ασφαλείας). Τα έσοδα από τις πωλήσεις δεν ήταν αμελητέα, αλλά χωρίς τις διαφημίσεις δεν θα επαρκούσαν για να καλύψουν το κόστος, διότι η Πολιτιστική Εταιρεία επέμενε να διατηρεί υπερβολικά χαμηλή τιμή. Και τούτο διότι τα περισσότερα μέλη της είχαν την πεποίθηση ότι επιχορηγούσαν μία επιστημονική και μη εμπορική έκδοση.

ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΛΑΘΩΝ (2003-2007)
Η εμμονή στη χαμηλή τιμή τιμούσε τα μέλη της Πολιτιστικής Εταιρείας, αλλά αποδείχθηκε λανθασμένη. Όπως ήταν αναμενόμενο, κάποτε οι διαφημίσεις άρχισαν να φθίνουν και τότε προέκυψε έλλειμμα. Από τις αρχές του 2004 διαμορφώθηκε μια άγονη συζήτηση για το πώς μπορούσε να αυξηθεί η κυκλοφορία και να μειωθεί το έλλειμμα.

Οι διορθωτικές κινήσεις που ακολούθησαν αποδείχθηκαν καταστροφικές. Όχι μόνον το έλλειμμα αυξήθηκε, αλλά και οι πωλήσεις κατέρρευσαν.

Τα λάθη που έγιναν ήταν πολλά, αλλά τα βασικά υπήρξαν δύο. Το πρώτο ήταν η διακοπή της σελιδοποίησης και εκτύπωσης από τον εκδοτικό οίκο University Studio Press. Ναι μεν το κόστος μειώθηκε με την εφαρμογή εναλλακτικών λύσεων (όπως η in-house σελιδοποίηση από την Πολιτιστική Εταιρεία και η δημοπρασία για την ανάθεση σε φτηνότερο τυπογραφείο), αλλά χάθηκε το ενεργότερο σημείο προώθησης της έκδοσης, η επαφή της με το Πανεπιστήμιο. Έτσι, αν κερδήθηκε μια δραχμή από τη μείωση του κόστους, χάθηκαν δύο δραχμές από τις πωλήσεις. (Η κίνηση αυτή ήταν η λανθασμένη αντίδραση του γράφοντος απέναντι στην πίεση για τη μείωση του ελλείμματος).

Το δεύτερο λάθος ήταν η αλλαγή του συστήματος διάθεσης (κατάργηση του χονδρεμπόρου και απ' ευθείας διάθεση στα βιβλιοπωλεία με υπάλληλο της Πολιτιστικής Εταιρείας). Με την εφαρμογή του συστήματος αυτού οι πωλήσεις κατέρρευσαν, διότι δεν εξυπηρετείτο η ζήτηση παλαιότερων τευχών. (Το λάθος αυτό ήταν της διοίκησης πολιτιστικής εταιρείας και οφείλεται στην μη ρεαλιστική εκτίμηση ότι η Θεσσαλονικέων Πόλις μπορούσε να αποκτήσει πολλούς νέους αναγνώστες αν είχε καλή υποστήριξη marketing).

Το αποτέλεσμα αυτών και άλλων λαθών -και πάνω από όλα της συνεχιζόμενης συζήτησης για το έλλειμα- ήταν ότι το τελευταίο έφτασε το 2005 στα 30.000 ευρώ ετησίως.

Βέβαια, για 20 μεγάλους επιχειρηματίες, που συμμετείχαν τότε στην Πολιτιστική Εταιρεία, το ποσό ήταν αμελητέο. Σε αλλεπάλληλες γενικές συνελεύσεις αποφασίσθηκε ομοφώνως η συνέχιση της έκδοσης.

ΚΟΠΩΣΗ ΚΑΙ ΚΟΡΕΣΜΟΣ (2007)
Ωστόσο, ο προβληματισμός και η γκρίνια συνεχίστηκαν. Το 2007 είχε επέλθει εμφανής κόπωση τόσο από την πλευρά της προσφοράς νέων μελετών όσο και από την πλευρά των πωλήσεων, οι οποίες μειώθηκαν σιγά-σιγά κατά 75%, σε σύγκριση με το έτος 2000.

Γιατί συνέβη αυτό; Εκτός από τις δημογραφικές μεταβολές, που δεν είναι αμελητέες σε χρονικό διάστημα δεκαετίας, (και είχαν ως αποτέλεσμα την απόσυρση από το αγοραστικό δυναμικό μεγάλων ηλικιών με έντονο ενδιαφέρον για την νεότερη ιστορία της πόλης), η ευρύτητα των θεμάτων είχε εμφανώς αμβλυνθεί. Σε αυτό συνέβαλε η προσπάθεια για τον περιορισμό του κόστους -μεταξύ άλλων- μέσω της καθήλωσης του stipendium που έπαιρναν οι συγγραφείς στα -ήδη οριακά τότε- επίπεδα του έτους 2000. Έτσι, η εκδοτική επιτροπή και ο εκδότης δεν είχαν υλικά μέσα για να προσελκύσουν νέους ερευνητές και θέματα.

Κυρίως, όμως, είχε επέλθει ψυχική απομάκρυνση μεταξύ των μελών της εκδοτικής ομάδας και των επιχειρηματιών-χορηγών, για λόγους που δεν είναι της στιγμής. Ο υποφαινόμενος ήταν πλέον ο μοναδικός συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο ομάδων.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΔΙΕΞΟΔΑ (2004-2007)
Οι εναλλακτικές λύσεις που συζητήθηκαν από τα μέλη της εκδοτικής ομάδας και (ξεχωριστά) από τη διοίκηση της πολιτιστικής εταιρείας ήταν τρεις:

(α) Η μείωση στη συχνότητα έκδοσης των τόμων (π.χ. ένας τόμος ετησίως αντί τρεις ή τέσσερις), η οποία υποστηρίχθηκε από τον Χ. Παπαστάθη και τον υπογράφοντα.

(β) Η πλειοψηφία της εκδοτικής ομάδας θεώρησε ότι δεν χρειαζόταν τέτοια ριζική λύση και ότι η κάμψη του αναγνωστικού ενδιαφέροντος ήταν απλώς αναπόφευκτη.

(γ) Η διοίκηση της πολιτιστικής εταιρείας θεωρούσε ότι λύση ήταν η "ελάφρυνση" της έκδοσης και η μετατροπή της σε πολιτισμικό περιοδικό.

Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΥ (2008)
Τον Ιανουάριο του 2008 ο υποφαινόμενος παραιτήθηκε από εκδότης και διευθυντής του περιοδικού, για τους εξής λόγους:(α) Στην πιο πρόσφατη συνεδρίαση της, η Εκτελεστική Επιτροπής της Πολιτιστικής Εταιρείας είχε αποφασίσει να μειώσει περαιτέρω τη χρηματοδότηση της έκδοσης, επιλέγοντας να χρηματοδοτήσει άλλα προγράμματα.(β) Η διοίκηση της Πολιτιστικής Εταιρείας επέμενε στην "ελάφρυνση" της ύλης, με την ελπίδα να αυξήσει την κυκλοφορία.

Έτσι, ο γράφων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έκδοση έπρεπε να διακοπεί -για κάποιο χρόνο τουλάχιστον- και να επαναληφθεί ίσως με άλλο εκδοτικά σχήμα, άλλα οικονομικά μέσα και άλλα πρόσωπα.

Όλα τα μέλη της εκδοτικής επιτροπής -πλην ενός- υποστήριξαν την απόφασή του.

Η Πολιτιστική Εταιρεία συνέχισε να εκδίδει το περιοδικό, με τον ίδιο τίτλο, αλλά διαφορετικό περιεχόμενο (όχι επιστημονικές μελέτες) και φυσικά άλλη εκδοτική επιτροπή. Με αυτήν την έννοια, από το 24ο τεύχος, η "Θεσσαλονικέων Πόλις" είναι ένα άλλο περιοδικό.ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ,  ΤΟΜΟΙ 1 - 23

Faraggi Moshe, «Η οικογένεια Κόβο της Θεσσαλονίκης. Ραβίνοι και πρόκριτοι», Νο 22, 138-153.
Ghilardi Matthieu, «Η εξέλιξη της πεδιάδας της Θεσσαλονίκης από τη νεολιθική εποχή ως τις ημέρες μας. Η περίπτωση του λιμανιού της αρχαίας Πέλλας», Νο 23, 56-59.
Hadar Gila , «Σοσιαλιστική λαϊκή κουλτούρα στην καρδιά των Εβραίων της Θεσσαλονίκης», Νο 18
Hadar Gila, «"TOUTOYNJIAS", Οι "Κάρμεν" της Θεσσαλονίκης. οι εβραίες καπνεργάτριες: φύλλο, οικογένεια και κοινωνικοί αγώνες» , Νο 13
Jacobsohn Hanna. "Οι Πορτογάλοι Μαράνος και η συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης του 16ου αιώνα". , Νο 4. Φεβρουάριος 2001: 125-136.
Kadijevic Aleksandar. "Δύο παραδείγματα σερβικής μνημειακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα: Τα μαυσωλεία στο Zejtinlik και στη Βίδο". , Νο 9. Δεκέμβριος 2002: 167-176.
Lowry Heath W.– «Το οθωμανικό Βιλαέτι Kesislik [:των καλόγερων] κατά τον 15ο αιώνα: Γεωγραφική θέση, πληθυσμός και φορολογία» , Νο 17
Morcillo Rosillo, Matilde, "Η γερμανική κατοχή και οι διώξεις του εβραϊκού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης μέσα από την ισπανική διπλωματική αλληλογραφία (1934-1946)". , Νο 3. Οκτώβριος 2000: 183-204.
Rozen Minna, «Ανταγωνισμός και αντιπαλότητα στο ναυτικό εμπόριο της Μεσογείου κατά το πρώτο μισό του 18ου αιώνα», Νο 22, 154-191.
Srugo Shai, «Τα βασικά χαρακτηριστικά της μετανάστευσης και της προσαρμογής των Θεσσαλονικέων λιμενεργατών στον εργασιακό χώρο της Χάιφα κατά την περίοδο 1933-1935», Νο 19.
Αγγέλκου Ευαγγελία, «Όψεις και μνημεία της Θεσσαλονίκης μέσα από παλιές καρτποστάλ», Νο 22, 24-29.
Αγγέλκου Ευαγγελία, «Σχόλιο σε μια φωτογραφία της Θεσσαλονίκης» , Νο 18
Αγιαννίδης Βασίλης, «Χιώτικες οικογένειες στη Θεσσαλονίκη», , Νο 18, Παράρτημα.
Αγιαννίδης, Βασίλης Γ. "Χιώτες της διασποράς: Η οικογένεια Πρασσακάκη, ο Ιωάννης Πρασσακάκης και η Θεσσαλονίκη". , Νο 6. Οκτώβριος 2001: 141-162.
Αδάμ-Βελένη, Πολυξένη. "Η βιβλιοθήκη των αυτοκρατορικών χρόνων της Θεσσαλονίκης". , Νο 5. Μαϊος 2001: 133-136.
Αδάμ-Βελένη, Πολυξένη. "Η ΙΓ΄συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και Θράκη: Πολύχρονος θεσμός ή ετήσια επανάληψη;". , Νο 2. Μάιος 2000: 233-237.
Αδάμ-Βελένη, Πολυξένη. "Ημερίδα για την ανάδειξη και διαμόρφωση των αρχαιολογικών χώρων της Μακεδονίας και της Θράκης: Έναυσμα προβληματισμού- πρόκληση συζήτησης". , Νο 2. Μάιος 2000: 230-232.
Αδάμ-Βελένη, Πολυξένη. "Μακεδονικοί βωμοί: Τιμητικοί και ταφικοί βωμοί αυτοκρατορικών χρόνων από τη Θεσσαλονίκη και τη Βέροια". , Νο 1. Ιανουάριος 2000: 89-100.
Αδάμ-Βελένη, Πολυξένη. "Το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και Θράκη: Μια συνεπής συνάντηση". , Νο 5. Μαϊος 2001: 47-52.
Αθανασίου Φ., Μάλαμα Β., Μίζα Β., Σαραντίδου Μ., "Τα λουτρά των ανακτόρων του Γαλερίου". , Νο 4. Φεβρουάριος 2001: 103-114.
Αλλαμάνη-Σουρή, Βικτώρια. "Αρχαία Μίεζα: Το θέατρο της πόλης και η εξέλιξη του θεατρικού οικοδομήματος". , Νο 2. Μάιος 2000: 97-110.
Αμπατζή Ελένη και Ζουμετίκου Άννα– «Μοναστηριώτες στη Θεσσαλονίκη: Από τον Μακεδονικό Αγώνα στην εμπορία δερμάτινων ειδών» , Νο 17
Αμπατζή, Ελένη. "Η Ελλάδα και ο ινδικός κινηματογράφος του 1950:Το τελευταίο κεφάλαιο ενός μακροσκελούς διαλόγου". , Νο 6. Οκτώβριος 2001:163-180.
Αμπατζή, Ελένη. "Οι Βλάχοι της Ελλάδος και η παρεξηγημένη ιστορία τους". , Νο 10. Απρίλιος 2003: 147-177.
Αμπατζή, Ελένη. "Το ινδικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης". , Νο 3. Οκτώβριος 2000: 155-170.
Αναστασιάδης   Γιώργος -  «Βυζαντινές εκκλησίες με το βλέμμα του Γ. Ιωάννου», , Νο 19
Αναστασιάδης Γιώργος, «Για τον αθλητισμό και τη Θεσσαλονίκη του μεσοπολέμου» , Νο 15
Αναστασιάδης Γιώργος, «Η αίσθηση που δημιουργεί η Θεσσαλονίκη του μεσοπολέμου στους επισκέπτες της», 64-83.
Αναστασιάδης Γιώργος, «Η καθημερινή ζωή της Θεσσαλονίκης στις εφημερίδες της, 1940-1949», Νο 20, 18-25
Αναστασιάδης Γιώργος, «Η κάλπη των Ελλήνων», Νο 23, 134-139.
Αναστασιάδης Γιώργος, «Καραμανλής - Παπανδρέου: η περιπέτεια των εκλογικών τους αντιπαραθέσεων», , Νο 13
Αναστασιάδης Γιώργος, «Τα αυτοκίνητα της λογοτεχνίας στη Θεσσαλονίκη τότε…», Νο 22, 60-99.
Αναστασιάδης, Γιώργος και Ευάγγελος Α. Χεκίμογλου. "Ηλίας Πετρόπουλος: In memoriam". , Νο 12. Δεκέμβριος 2003: 239-243.
Αναστασιάδης, Γιώργος και Ευάγγελος Α. Χεκίμογλου. "Παύλος Πετρίδης: Ανέκδοτο, ημιτελές κείμενο ομιλίας του: Γυμναστικός σύλλογος Θεσσαλονίκης “Ο Ηρακλής”, 1908-1998". , Νο 4. Φεβρουάριος 2001: 17-21.
Αναστασιάδης, Γιώργος και Πολυξένη Αδάμ-Βελένη "In memoriam: Απόστολος Βακαλόπουλος, Αριστόβουλος Μάνεσης, Ιουλία Βοκοτοπούλου". , Νο 3. Οκτώβριος 2000: 9-16.
Αναστασιάδης, Γιώργος. "In memoriam: Παύλος Β. Πετρίδης (1946-2000)". , Νο 4. Φεβρουάριος 2001: 13-16.
Αναστασιάδης, Γιώργος. "Η Θεσσαλονίκη του Α΄ παγκοσμίου πολέμου: Λογοτεχνικές αναφορές στο «φαντασμαγορικό συνονθύλευμα» της πόλης". , Νο 11. Σεπτέμβριος 2003: 109-117.
Αναστασιάδης, Γιώργος. "Η ιστοριογραφία της πόλης και τα αιτήματά της". , Νο 1. Ιανουάριος 2000: 75-80.
Αναστασιάδης, Γιώργος. "Η συμβολή του Κ. Μοσκώφ στην ιστοριογραφία της Θεσσαλονίκης". , Νο 9. Δεκέμβριος 2002: 23-26.
Αναστασιάδης, Γιώργος. "Θεσσαλονίκη, Νοέμβριος 1933: Η Δ΄ βαλκανική διάσκεψη. Ένα «Ουράνιο Τόξο» στα Βαλκάνια". , Νο 10. Απρίλιος 2003: 199-200.
Αναστασιάδης, Γιώργος. "Λεωνίδας Ζησιάδης: Αφηγητής της βιωμένης πόλης και της πολιτικής ιστορίας". , Νο 2. Μάιος 2000: 25-38.
Αναστασιάδης, Γιώργος. "Πριν από πενήντα χρόνια: Στην εποχή της Ελένης Σκούρα: Η αναπληρωματική εκλογή της Θεσσαλονίκης (18.01.1953)". , Νο 10. Απρίλιος 2003: 61-73.
Αναστασιάδης, Γιώργος. "Σε αδιάκοπο προεκλογικό παροξυσμό: Νοέμβριος 1963 – Φεβρουάριος 1964". , Νο 12. Δεκέμβριος 2003: 201-217.
Αναστασιάδης, Γιώργος. "Σμιλεύοντας την ιστορική φυσιογνωμία του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1926-1973): Με το βλέμμα και τη γραφή των ανθρώπων που το βιώσαν ως καθηγητές ή (και) ως φοιτητές του". , Νο 7. Μάρτιος 2002: 47-120.
Αναστασιάδης, Γιώργος. "Το χρονικό της δημοτικής βιβλιοθήκης: Βιωματικές μνήμες και λογοτεχνικές αναφορές". , Νο 5. Μαϊος 2001: 209-221.
Αναστασιάδου, Μερόπη. "Βιβλία και βιβλιοθήκες των μουσουλμάνων της Θεσσαλονίκης το 19ο αιώνα". , Νο 5. Μαϊος 2001: 137-170.
Ανδρούδης  Πασχάλης ,  «Το μεγάλο Καραβάν-Σεράι της Θεσσαλονίκης», , Νο 19
Αντωνάρας, Αναστάσιος. "Πως ένας λαγός από τη Συρία βρέθηκε στο Δίον". , Νο 10. Απρίλιος 2003: 77-80.
Βαβελίδης Μ.–«Κοιτάσματα χρυσού και αρχαία μεταλλευτική δραστηριότητα στη Μακεδονία και Θράκη» , Νο 14
Βαλαβανίδου, Αναστασία Π. "Η υδροδότηση των πόλεων: Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης". , Νο 1. Ιανουάριος 2000: 133-142.
Βαλαβανίδου, Αναστασία Π. "Ο πολιτικός μηχανικός Δαμιανός Μιχαήλ: Η 25ετής συμβολή του στην ύδρευση από την θέση του γενικού διευθυντή Ο.Υ.Θ. (1925-1978)". , Νο 12. Δεκέμβριος 2003: 81-99.
Βάμβαλης, Χρήστος. "Η ιστορία ενός αντιστασιακού ραδιοφώνου". , Νο 11. Σεπτέμβριος 2003: 169-171.
Βαρδιάμπασης Νίκος–«Δύο μακεδονικές δυναστείες στην Αίγυπτο» , Νο 14
Βαρδιάμπασης, Νίκος. "Η ναυμαχία του Τσεμέ και το ξανθό γένος". , Νο 12 Δεκέμβριος 2003: 233-237.
Βαρέλλα Ευαγγελία, «Κατεργασία και εμπορία δερμάτων στη Θεσσαλονίκη της όχιμης τουρκοκρατίας και του μεσοπολέμου», Νο 21, 34-47.
Βαρέλλα Ευαγγελία, «Το όπιο της Θεσσαλονίκης, άνοδος και πτώση ενός φημισμένου προϊόντος» , Νο 14
Βαρέλλα, Ευαγγελία Α. "«Πλούσιαι συλλογαί και έκτακτα αποτελέσματα»: Η φαρμακευτική διαφήμιση στη Θεσσαλονίκη του μεσοπολέμου". , Νο 1. Ιανουάριος 2000: 227-234.
Βαρέλλα, Ευαγγελία Α. "Επιστήμη και τεχνολογία στην οθωμανική Θεσσαλονίκη. H εβραϊκή συνεισφορά". , Νο 2. Μάιος 2000: 87-96.
Βαρέλλα, Ευαγγελία Α. "Ήπιες μορφές ενέργειας από την αρχαιότητα: Μια μουσειολογική εκπαιδευτική πρόταση". , Νο 4. Φεβρουάριος 2001: 52-58.
Βαρέλλα, Ευαγγελία Α. "Ιατρικής επιστήμης ιαματοφόροι επινοιαί: Υγειονομικά της Θεσσαλονίκης και του Άθω στους μέσους χρόνους". , Νο 5. Μαϊος 2001: 89-98.
Βαρέλλα, Ευαγγελία Α. "Οι δρόμοι του χρυσού και του αργύρου: Ένα ευρωπαϊκό θεματικό δίκτυο για την μεταλλευτική κληρονομιά". , Νο 7. Μάρτιος 2002: 131-133.
Βασιλειάδης Σπύρος, «In Memoriam: Εκατό χρόνια από τη γέννηση ενός θεσσαλονικέως μουσουργού», 48-51.
Βασιλειάδης, Σπύρος Α. "Η γιαγιά μου η Αγγελική: Αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία". , Νο 12. Δεκέμβριος 2003: 255-258.
Βάσσος Άγγελος, "Το παρόν σαν ιστορία: Σύγχρονες ειδήσεις που αφορούν τη Θεσσαλονίκη μέσα στο Βαλκανικό της περίγυρο". , Νο 8. Ιούνιος 2002: 187-213.
Βάσσος Άγγελος, "Το παρόν σαν ιστορία: Το προφίλ της υποθαλάσσιας αρτηρίας με μια ματιά". , Νο 9. Δεκέμβριος 2002: 192-194.
Βάσσος, Άγγελος Ν. "Το παρόν σαν ιστορία". , Νο 10. Απρίλιος 2003: 181-198.
Βελένη Θέμης, «Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης» , Νο 18
Βελένης Γιώργος, «Η χρονολόγηση του ναού της Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης μέσα από τα επιγραφικά δεδομένα» , Νο 13
Βελένης Γιώργος, «Με αφορμή δυο φωτογραφίες του Αριστοτέλη Ζάχου από την Αχειροποίητο»,  Νο 16
Βελένης Γιώργος, Κρήνες και φιάλες της Θεσσαλονίκης-Ταυτίσεις φωτογραφιών, , Νο 17 παράρτημα
Βλασακίδου Δάφνη και Λιάπη Στέλλα, «Μέγαρο Νεδέλκου», Νο 23, 102-111.
Βοσνιάκος Φωκίων, «Ατμοσφαιρική ρύπανση και ηχορύπανση από την κυκλοφορία των αυτοκίνητων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης» , Νο 16
Βοσνιάκος Φωκίων, «Επίδραση των νοσοκομειακών αποβλήτων στο περιβάλλον» , Νο 17
Βοσνιάκος Φωκίων, «Επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων στην πρόκληση τυχαίων ατυχημάτων στον νομό Θεσσαλονίκης» , Νο 14
Βοσνιάκος Φωκίων, «Συνθήκες εργασιακού περιβάλλοντος στις βιοτεχνικές μονάδες της Θεσσαλονίκης» , Νο 17
Γερολύμπου, Αλεξάνδρα και Ευάγγελος Α. Χεκίμογλου. "Το μακεδονικό μέτωπο και η Θεσσαλονίκη, 1915-1919: Πόλη διεκδικούμενη, πόλη στρατιωτική, πόλη μετέωρη: Η Θεσσαλονίκη των ερωτηματικών". , Νο 1. Ιανουάριος 2000: 193-210. Ορθή επανάληψη Νο. 7.
Γεωργάκη Πολυξένη, «Δύο οθωμανικά λουτρά στο μεσαιωνικό οικισμό Σιδηροκαυσίων Χαλκιδικής» , Νο 17
Γεωργιάδου-Κουντουρά, Ευθυμία. "Ο Ρέγκος και η Θεσσαλονίκη". , Νο 10. Απρίλιος 2003: 91-101.
Γεωργιλά Γκαλά, Έλλη, «Ένα μικρό σημείωμα για τη βυζαντινή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης», , Νο 20: 106-111.
Γεωργιλά, Έλλη. "Πληροφορίες για τη θαλάσσια οχύρωση της Θεσσαλονίκης στην περιοχή της πλατείας ελευθερίας". , Νο 1. Ιανουάριος 2000: 17-34.
Γεωργιλά-Γκαλά Έλλη, «Ο θεσμός της ‘εμφύτευσης΄στην οικοδομική δραστηριότητα και την αγορά ακινήτων της βυζαντινής Θεσσαλονίκης», Νο 21, 142-153.
Γεωργουδάκη, Αικατερίνη. "Σχόλια του Αμερικανού συγγραφέα Χέρμαν Μέλβιλ για τη Θεσσαλονίκη στο ταξιδιωτικό του ημερολόγιο 1856-57". , Νο 9. Δεκέμβριος 2002: 77-90.
Γκαβαρδίνας, Γεώργιος Χρ. "Απόφαση της επαρχιακής μητροπολιτικής συνόδου Θεσσαλονίκης, του έτους 1892, περί καταρτισμού μονίμου μνηστείας". , Νο 1. Ιανουάριος 2000: 153-178.
Γκλαβέρης, Θεόδωρος. "Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912". , Νο 3. Οκτώβριος 2000: 218-229.
Γόλης Δημήτρης, «Άρης Θεσσαλονίκης : Από Την ίδρυση του (1914) Μέχρι Την Κατάκτηση του Πρώτου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος (1928)» , Νο 13
Γόλης Δημήτρης, «Η μεταξοβιομηχανία στην περιοχή της Γουμένισσας κατά τον ένατο αιώνα: Η περίπτωση του μεταξοϋφαντουργείου ‘Η Χρυσαλλίς’», , Νο 20: 152-175.
Γόλης Δημήτριος, «Μια άγνωστη ρουμανοβουλγαρική διαμάχη στην κατεχόμενη Μακεδονία: «Το ζήτημα των μελισσιών»( 1941 – 1942)», , Νο 17
Γόλης, Δημήτριος Χρ. "Η ποδοσφαιρική ζωή στην κατοχική Θεσσαλονίκη (Απρίλιος 1941- Απρίλιος 1942)". , Νο 10. Απρίλιος 2003: 41-52.
Γόλης, Δημήτριος Χρ. "Τα «διδασκαλειακά» ή «σκάνδαλα» της Θεσσαλονίκης (Απρίλιος 1928): Τα «Μαρασλειακά» της Θεσσαλονίκης". , Νο 12. Δεκέμβριος 2003: 179-199.
Γούναρης Βασίλης και Καραμπάτη Περσεφόνη, «Αρειμάνιοι καβάσηδες και δραστήριοι επιχειρηματίες: Το αμερικανικό προξενείο Θεσσαλονίκης στις αρχές του εικοστού αιώνα», , Νο 20: 38-65.
Γούναρης, Βασίλης Κ. "Στη Μακεδονία τον καιρό του μεγάλου πολέμου (1914-1919)". , Νο 1. Ιανουάριος 2000: 179-192.
Γρηγορίου Αλέξανδρος, «Περιγραφές της Θεσσαλονίκης μέσα από τα κείμενα Γάλλων ταξιδιωτών», Νο 21, 96-131.
Γρηγορίου Αλέξανδρος, «Το οδοιπορικό του Dominique Papety στο Άγιον Όρος (1846)», Νο 23, 76-97.
Δάγκας, Αλέξανδρος. "Μεθοδολογικά ζητήματα στη μελέτη του εβραϊκού κοινωνικού κινήματος της Θεσσαλονίκης μετά το 1912: Κριτική απόψεων για το εθνικό ζήτημα στην πόλη". , Νο 1. Ιανουάριος 2000: 81-88.
Δάγκας, Αλέξανδρος. "Ο πολιτικός Μοσκώφ". , Νο 9. Δεκέμβριος 2002: 27-46.
Δάγκας, Αλέξανδρος. "Παντελής Πουλιόπουλος δικηγόρος Βενιζέλου 23- Θεσσαλονίκη". , Νο 2. Μάιος 2000: 193-202.
Δεβολής Πέτρος, «Η ‘κατακόμβη΄του Άη-Γιάννη των πιστών, το ‘νυμφαίο’ των λογίων και η βυζαντινή τοπογραφία της Θεσσαλονίκης», Νο 23, 8-55.
Δημητριάδου, Κατερίνα. "Η παιδαγωγική αξιοποίηση του ιστορικού χώρου της αρχαίας αγοράς της Θεσσαλονίκης από παιδιά προσχολικής ηλικίας: Μια πρόταση εκπαιδευτικής παρέμβασης". , Νο 6. Οκτώβριος 2001: 35-46.
Διονυσόπουλος, Νίκος. "Πορτρέτα Ρουμάνων ηγεμόνων στην εντοίχια ζωγραφική του καθολικού της Μονής Κουτλουμουσίου". , Νο 11. Σεπτέμβριος 2003: 121-147.
Δορδανάς, Στράτος. "Οι άνθρωποι του Αδόλφου Άιχμαν στη Θεσσαλονίκη (1943): Ο Ντίνερ Βισλιτσένυ, ο Αλόις Μπρούνερ και η μεταπολεμική τους τύχη". , Νο 12. Δεκέμβριος 2003: 101-125.
Δουγκέρη Ευπραξία, «Ιταλοκρητικές εικόνες: Ένα σύνολο του 17ου-18ου αιώνα», Νο 22, 30-41.
Δώδος, Δημοσθένης. "Οι Eβραίοι της Θεσσαλονίκης στις βουλευτικές εκλογές (1915-1936)". , Νο 2. Μάιος 2000: 177-192.
Ζαφειροπούλου, Φωτεινή. "Αρχαιολογική Θεσσαλονίκη αρχές της δεκαετίας του 1960". , Νο 9. Δεκέμβριος 2002: 55-58.
Ζιώγου-Καραστεργίου, Σιδηρούλα. "Οι γυναίκες των γραμμάτων και του πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη: 19ος αιώνας – μεσοπόλεμος. Ονομάτων επίσκεψις". , Νο 8. Ιούνιος 2002: 119-176
Ζιώγου-Καραστεργίου, Σιδηρούλα. "Ρόλος, λειτουργία και αντιστάσεις της εφορείας των ελληνικών εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης: Από την κοινοτική αυτοδιοίκηση και αυτοδιαχείριση στην κρατική μέριμνα και το συγκεντρωτισμό (1912-1931)". , Νο 12. Δεκέμβριος 2003: 151-171.
Ζιώγου-Καραστεργίου, Σιδηρούλα. "Σχολικές βιβλιοθήκες στη Θεσσαλονίκη κατά την τελευταία περίοδο της τουρκοκρατίας". , Νο 5. Μαϊος 2001:171-188.
Ζυγομαλάς Δημήτρης, «Αξιόλογα κτίρια και σύνολα σε ‘στρατόπεδα’ της Θεσσαλονίκης: Καταγραφή, τεκμηρίωση, ανάγκες προστασίας», , Νο 20: 132-151.
Ζυγομαλάς Δημήτριος, «Σύγχρονα κτίρια σε ιστορικό περιβάλλον», Νο 22, 42-57.
Ζυγομαλάς, Δημήτρης. "Ιστορική εξέλιξη του μοναστηριακού συγκροτήματος των Αδελφών του Ελέους στη δυτική Θεσσαλονίκη". , Νο 4. Φεβρουάριος 2001: 225-238.
Ζωγράφου, Η. "Η μητέρα των θεών στην Θεσσαλονίκη". , Νο 3. Οκτώβριος 2000: 81-86.
Ιωαννίδης Θεόφιλος, «Η Πυγμαχία στη Θεσσαλονίκη στην περίοδο 1922-1940» , Νο 15
Ιωαννίδου Ελένη,«Τα αθλητικά σωματεία των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη του μεσοπολέμου», Νο 15
Ιωαννίδου Ινώ και Μπαρτζιώτη Λενιώ,«Φωτογραφική μαρτυρία: Οι γριές που δεν περπάτησαν στη φωτιά», Νο 16
Ιωαννίδεου Ινώ και Μπαρτζιώτη Λενιώ, "1978: Η πόλη μετά τον σεισμό:Ο κόσμος των καταυλισμών". Νο 11. Σεπτέμβριος 2003 Παράρτημα: 1-63.
Καζαμία-Γκόλα, Μαρία. "Η δημοτική βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης: Η ιστορία της μέσα από το αρχείο της". , Νο 5. Μαϊος 2001: 197-208.
Καμάρας Αντώνης, «Μεταρρυθμίσεις της αγοράς και ανισότητες μεταξύ πόλεων: Η περίπτωση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης» , Νο 18
Καμπάνης, Παναγιώτης. "Πήλινες πίπες καπνού από την Θεσσαλονίκη". , Νο 2. Μάιος 2000: 145-154.
Καμπούρη-Βαμβούκου, Μαρία. "Περί βιβλιοθηκών: Οι μεγάλες βιβλιοθήκες από την Αλεξάνδρεια στο Παρίσι: Οι νέες Αλεξάνδρειες". , Νο 5. Μαϊος 2001: 119-132.
Καμπούρη-Βαμβούκου, Μαρία. "Ξαναβρίσκοντας το Βυζάντιο μέσα από τους Γάλλους λόγιους και ταξιδευτές του 16ου –18ου αιώνα: Μερικές σκέψεις με την ευκαιρία της έκθεσης- ντοκουμέντου για την ιστορική πορεία των βυζαντινών σπουδών στη Γαλλία". , Νο 7. Μάρτιος 2002: 183-198.
Καπλιτζόγλου, Ελένη. "Αρχείο Αλλατίνη". , Νο 5. Μαϊος 2001: 11-34.
Καραγιάννη, Φ. "Οθωμανικά μνημεία σε “δεύτερη χρήση”. Η περίπτωση του Bey Hamam". , Νο 3. Οκτώβριος 2000: 113-124.
Καραδήμου-Γερόλυμπου, Αλεξάνδρα και Ευάγγελος Α. Χεκίμογλου. "Η Θεσσαλονίκη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου 1915-1919: Πόλη διεκδικούμενη, πόλη στρατιωτική, πόλη μετέωρη: Η Θεσσαλονίκη των ερωτηματικών". , Νο 7. Μάρτιος 2002: 167-182.
Καραθανάσης, Αθανάσιος Ε. "Θεσσαλονίκεια σημειώματα 1874-1876". , Νο 8. Ιούνιος 2002: 31-42.
Καραμπέρη, Μαρία "Η αυτοκρατορική έδρα Θεσσαλονίκη". , Νο 3. Οκτώβριος 2000: 87-94.
Καρατζόγλου Γιάννης, «Εκλογική γεωγραφία και κοινωνικές μεταβολές στη Θεσσαλονίκη 1946-2000» , Νο 13
Καρατζόγλου, Γιάννης. "Η Οθωμανική τράπεζα στη Θεσσαλονίκη τα πρώτα 25 χρόνια (1864-1890)". , Νο 9. Δεκέμβριος 2002: 91-136.
Καρατζόγλου, Γιάννης. "Η στατιστική των κεκοιμημένων: Στοιχεία για τον αφανισμό των Εβραίων της Θεσσαλονίκης". , Νο 8. Ιούνιος 2002: 43-70.
Καρατζόγλου, Γιάννης. "Πληροφορίες τηλεφωνικών καταλόγων: Πρόσωπα και πράγματα της Θεσσαλονίκης μέσα από τηλεφωνικούς καταλόγους των ετών 1925, 1939 και 1948". , Νο 10. Απρίλιος 2003: 105-146.
Καρατζόγλου, Γιάννης. "Τρόμος πάνω από την πόλη: Η ανατίναξη της οθωμανικής τράπεζας στη Θεσσαλονίκη το 1903: Η βομβιστική ενέργεια κατά της οθωμανικής τράπεζας μέσα από τα αρχεία της". , Νο 11. Σεπτέμβριος 2003: 79-95.
Κεσσόπουλος Γιάννης, «Η ιστορία ενός σχολείου» , Νο 14
Κεσσόπουλος Γιάννης, «Το περιοδικό Νέα Πορεία» , Νο 16
Κισκήρα, Κωνσταντία. "Η Θεσσαλονίκη στα 1834 μέσα από τα μάτια αμερικάνων ιεραποστόλων". , Νο 3. Οκτώβριος 2000: 125-140.
Κισκήρα, Κωνσταντία. "Η Θεσσαλονίκη στα 1847 και η πρώτη αμερικάνικη διείσδυση στα Βαλκάνια". , Νο 6. Οκτώβριος 2001: 107-122.
Κίτσης, Ευθύμιος. "Παλιά Θεσσαλονίκη: Το πρόσωπο της πόλης". , Νο 8. Ιούνιος 2002: 71-93.
Κουκούδης Αστέριος, «Αστική Σχολή Βαρδαρίου 1866-57ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης 2007», Νο 22, Παράρτημα 1-48.
Κρίγκας, Νίκος και Στέλλα Κοκκίνη. "Η χλωρίδα των τειχών της Θεσσαλονίκης". , Νο 1. Ιανουάριος 2000: 9-16.
Κρικέλης, Κώστας. "Βιβλιοθήκες δυτικών περιοχών της Θεσσαλονίκης: Σεντούκια θησαυρών ανιχνεύοντας". , Νο 5. Μαϊος 2001: 222-224.
Κυριακούδης, Ευάγγελος Ν. "Η μνημειακή ζωγραφική στη Θεσσαλονίκη και το Άγιο Όρος, το 18ο αιώνα: Αισθητικές αναζητήσεις και τεχνοτροπικά ρεύματα". , Νο 4. Φεβρουάριος 2001: 143-190.
Κύρου, Γιώργου. "Η πόλη της Θεσσαλονίκης στην 3η χιλιετία". , Νο 2. Μάιος 2000: 39-48.
Λαζαρίδης, Σπύρος. "Το υδραγωγείο του Λεμπέτ". , Νο 4. Φεβρουάριος 2001: 217-224.
Λαμπροθανάση Κοράντζη Ελένη - «Ένα αρχαίο νεκροταφείο στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης» , Νο 17
Λαμπροθανάση-Κοράντζη, Ελένη Ευαγγελία. "Ρωμαϊκά ψηφιδωτά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης". , Νο 6. Οκτώβριος 2001: 27-34.
Λιούτας, Αστέριος. "Ιερό γυναικείας θεότητας στον Προφήτη Λαγκαδά". , Νο 10. Απρίλιος 2003: 81-83.
Λοβέρδου-Τσιγαρίδα, Κάτια. "Παρατηρήσεις πάνω στο τοξωτό θύρωμα από το ναό του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης". , Νο 4. Φεβρουάριος 2001: 115-124.
Μαγκανάρης Γιάννης, « Η εναλλακτική λύση: προαστιακό τραμ (TRAM-TRAIN)» , Νο 13
Μανδατζής Χρήστος, «Αντάρτικο στο κατώφλι μιας εκχρηματιζόμενης οικονομίας» , Νο 16
Μανδατζής Χρήστος, «Προϋπολογισμοί, λογαριασμοί και απρόβλεπτες εθνικές δαπάνες» , Νο 16
Μαντοπούλου-Παναγιωτοπούλου, Θάλεια Σ. "Ήταν ο Άγιος Μηνάς μοναστήρι;". , Νο 6. Οκτώβριος 2001: 79-102.
Μαντοπούλου-Παναγιωτοπούλου, Θάλεια Σ. "Ο αρμενικός ναός της Παναγίας στη Θεσσαλονίκη: Ένα ενδιαφέρον δείγμα της εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής της πόλης". , Νο 7. Μάρτιος 2002: 151-166.
Μαντοπούλου-Παναγιωτοπούλου, Θάλεια Σ. "Σχετικά με την ιστορία της Νέας Παναγίας". , Νο 1. Ιανουάριος 2000: 47-60.
Μαντοπούλου-Παναγιωτοπούλου, Θάλεια Σ. και Ευάγγελος Χεκίμογλου. "Μετόχι της αγιορείτικης μονής του Αγίου Παύλου στη Θεσσαλονίκη:Για ένα βυζαντινό τοίχο που χάθηκε". , Νο 5. Μαϊος 2001: 109-116.
Μαρκή Ευτέρπη, «Η Θεσσαλονίκη και η αναζήτηση του παρελθόντος της», Νο 21, 84-95».
Μαρκή Ευτέρπη, «Η ιστορία ενός αγάλματος» , Νο 14
Μαρκή Ευτέρπη,«Οι σκουπιδόλακοι της αρχαιότητας» , Νο 14
Μαρκή, Ευτέρπη. "Από το ρωμαϊκό στο βυζαντινό κάστρο. Δύο παραδείγματα από την Πιερία.: Το τετραπύργιο στις Λουλουδιές και το Κάστρο της Πύδνας (Βυζαντινό κίτρος)". , Νο 7. Μάρτιος 2002: 121-130.
Μαρκή, Ευτέρπη. "Παλαιοχριστιανικές και βυζαντινές αρχαιότητες στην πανεπιστημιούπολη: Στη μνήμη του Περδίκκα Δημαρά". , Νο 6. Οκτώβριος 2001: 47-56.
Μαρκή, Ευτέρπη. "Χριστιανικά κοιμητήρια Θεσσαλονίκης στα παλαιοχριστιανικά χρόνια". , Νο 1. Ιανουάριος 2000: 35-46.
Μαρτινίδης Πέτρος, «Θεσσαλονικέων «folies»» , Νο 18
Μαυρομιχάλη, Αικατερίνη. "7ο διεθνές συνέδριο μεσαιωνικής κεραμικής της Μεσογείου". , Νο 1. Ιανουάριος 2000: 240-242.
Μαυρομιχάλη, Αικατερίνη. "Τα ψηφιδωτά και η συντήρησή τους μέσα από το 7ο συνέδριο της ICCM (Νοέμβριος 1999)". , Νο 3. Οκτώβριος 2000: 237-239.
Μέλφος, Βασίλης και Μιχάλης Βαβελίδης. "Η κατεργασία του λίθου και η λατομική δραστηριότητα κατά την αρχαιότητα: Ίχνη λατόμευσης στη Μαρώνεια του νομού Ροδόπης". , Νο 2. Μάιος 2000: 63-76.
Μισαηλίδου-Δεσποτίδου, Β. "Νέα Φιλαδέλφεια Θεσσαλονίκης αρχαιολογικά ευρήματα με αφορμή ένα δημόσιο έργο". , Νο 2. Μάιος 2000: 111-126.
Μιχαηλίδης Ιάκωβος, «Στρατιωτικά πρότυπα και κλέφτικη παράδοση» , Νο 16
Μπάμπου, Ζωή και Ναταλία Χρυσικού. "Συρ-ραφές. Πόλη και νερό: Δύο παράλληλες ιστορίες". , Νο 9. Δεκέμβριος 2002: 207-212.
Μπατσιούλα Μαρία, «Λύκειο Ελληνίδων. Οι γυναίκες στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα», Νο 23, 112-125.
Μπουζιάς Α., «Εκλογικός νόμος και φραγμοί εκπροσώπησης στη μεταπολεμική περίοδο (1946 – 1967 )» , Νο 17
Μπρούσκου, Αίγλη, " “Όποια πέτρα και αν σηκώσεις”: Το δημοτικό βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης “Άγιος Στυλιανός” και οι σχέσεις του με την εβραϊκή κοινότητα της πόλης". , Νο 2. Μάιος 2000: 203-216.
Μυλωνάκη Αγγελική, «Η Θεσσαλονίκη του ελληνικού κινηματογράφου: Εικόνες της πόλης σε ταινίες του ’50 και του ΄60», Νο 20, 26-35.
Νανιόπουλος, Α. και Δ. Ναλμπάντης. "Συστήματα μεταφοράς και μεγάλα συγκοινωνιακά έργα που προτάθηκαν για την πόλη της Θεσσαλονίκης στον 20ο αιώνα και δεν υλοποιήθηκαν". , Νο 3. Οκτώβριος 2000: 37-58.
Νασιούλα Μαρία - «Πήλινα γραμματικά ποτήρια από τη Θεσσαλονίκη», , Νο 19
Νεράντζη-Βαρμάζη, Βασιλική. "Βυζαντινά εγκώμια της Θεσσαλονίκης". , Νο 2. Μάιος 2000: 135-144.
Νεράντζη-Βαρμάζη, Βασιλική. "Η Θεσσαλονίκη εστία κοινωνικών αναταραχών τον 14ο αιώνα". , Νο 12. Δεκέμβριος 2003: 129-139.
Ντίνα Δέσποινα, «Η νοσηρότητα της προσφυγικής κοινότητας Ρυσίου (Καλαμαριά) και οι σχετικές με την υγεία αποφάσεις του συμβουλίου της των ετών 1938-1939», Νο 23, 98-101.
Οικονόμου Θόδωρος κ. ά. "Ευαισθητοποίηση για θέματα αλλοδαπών φοιτητών του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης". , Νο 7. Μάρτιος 2002: 199-200.
Παπαδημητρίου Δημήτρης, «Από τη Θεσσαλονίκη στα Σκόπια και το ZIBEFTCHE και από τα Σκόπια στη Μητροβίτσα» , Νο 13
Παπαδημητρίου Δημήτρης, «Η διάταξη της δυτικής εισόδου της πόλης και η κατεδάφιση της σιδηροδρομικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης» , Νο 17
Παπαδημητρίου Δημήτρης, «Μουσικογυμναστικός Σύλλογος σιδηροδρομικών ο «Θερμαϊκός» , Νο 18
Παπαδημητρίου Δημήτρης, «Μπαλές, ο πρώτος περιαστικός σιδηρόδρομος»
Παπαδημητρίου Δημήτρης, «Ο νέος επιβατικός σιδηροδρομικός σταθμός της Θεσσαλονίκης»
Παπαδημητρίου Δημήτρης, «Το τρένο της Μίκρας στα χρόνια του μεγάλου πολέμου (1915-1918)» , Νο 13
Παπαδημητρίου, Ιωάννης Δημ., "Μαρτυρίες και ντοκουμέντα από τα χρόνια της γερμανικής κατοχής". , Νο 10. Απρίλιος 2003: 53-60.
Παπαδόπουλος  Χρήστος , «Η παράδοση της Θεσσαλονίκης στους Βενετούς και τα χρόνια της Βενετοκρατίας (1423-1430)», , Νο 19
Παπαδόπουλος Α., «Ο αθλητισμός στη Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο 1875-1920» , Νο 15
Παπαδόπουλος Χρήστος, «Η άλωση του 1430 και η θεωρία της προδοσίας», Νο 22, 120-135.
Παπαδριανός, Ιωάννης. "Ο μεγάλος ευεργέτης Θεόδωρος Αποστόλου από τη Θεσσαλονίκη". , Νο 8. Ιούνιος 2002: 27-30.
Παπαζήση, Θεοφανώ. "Πρόσφυγες, σεξουαλική κακοποίηση γυναικών και κοριτσιών και κέντρα αποκατάστασης". , Νο 8. Ιούνιος 2002: 177-186.
Παπάζογλου  Άρης -  «Η συμμετοχή του ναού της Αχειροποιήτου στην προεόρτιο εορτή του Αγίου Δημητρίου», , Νο 19
Παπάζογλου Άρης, «Παναγία Καμαριώτισσα», Νο 22, 102-119.
Παπαζώτος Θανάσης, «Η μονή Ακαπνίου – Ο ναός του ‘Προφήτη Ηλία»», Νο 21 154-207.
Παπαϊωάννου, Άγγελος. "Η ταχυδρομική ιστορία της Θεσσαλονίκης μέχρι το 1914: Θεσσαλονίκη, Salonica, Salonique, Salonich, Selanik, Salonicco, Solun". , Νο 2. Μάιος 2000: 155-176.
Παπαπολυβίου, Π. "Η πρώτη επίσημη κυπριακή συμμετοχή στην διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης (1931)". , Νο 3. Οκτώβριος 2000: 171-182.
Παπαστάθης Χαράλαμπος, «Υπόθεση Χιονίου: Μία δίωξη θρησκευτικών φρονημάτων στη Θεσσαλονίκη του 14ου αιώνα», Νο 21, 134-141.
Παπαστάθης, Χ. Κ. "Ένα υπόμνημα για την ουνιτική κίνηση στην Μακεδονία και η ίδρυση ναού στην Θεσσαλονίκη". , Νο 3. Οκτώβριος 2000: 141-154.
Παπαστάθης, Χαράλαμπος και Ευάγγελος Α. Χεκίμογλου. "Η Θεσσαλονίκη της πυρκαγιάς 18-19 Αυγούστου 1917". , Νο 11. Σεπτέμβριος 2003: 11-77.
Παπαστάθης, Χαράλαμπος και Ευάγγελος Α. Χεκίμογλου. "Η χαμένη ευκαιρία για οικονομική αυτάρκεια του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: Η περιουσία της επί τουρκοκρατίας ελληνικής κοινότητος". , Νο 7. Μάρτιος 2002: 33-46.
Παππά, Μαρία. "Προϊστορική Θεσσαλονίκη: Πρώιμες κοινότητες στην ενδοχώρα του Θερμαϊκού". , Νο 6. Οκτώβριος 2001: 11-26.
Παυλικιάνωφ, Κύριλλος. "Φαινόμενα καταστολής στο Άγιο Όρος κατά τους μέσους και υστεροβυζαντινούς χρόνους. Ο ρόλος της Θεσσαλονίκης". , Νο 5. Μαϊος 2001: 99-108.
Πλαστήρας, Κώστας Ν. "Ο φιλεκπαιδευτικός σύλλογος Θεσσαλονίκης και η βιβλιοθήκη του". , Νο 5. Μαϊος 2001: 189-196.
Γεωργάκη Πολυξένη, «Το σπίτι της οδού Ακροπόλεως 13 στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης»
Πολυχρονιάδης, Αναστάσιος. "Το Βυζαντινό πνεύμα στα «Ομιλήματα» του Ν. Γ. Πεντζίκη". , Νο 9 Δεκέμβριος 2002: 177-186
Πυργίδης Χρήστος, «Εκτίμηση του χρόνου μεταφοράς με όλα τα επιβατικά μέσα στη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Αθηνά» , Νο 16
Πυργίδης Χρίστος, «Ο σιδηρόδρομος ως σύστημα μεταφορών, λειτουργία προαστιακού σιδηρόδρομου στην κεντρική Μακεδονία»
Πυροβέτση Μυρτώ και Γ. Δαουτόπουλος –«Ανακύκλωση φυτικών υλικών στο σπίτι» , Νο 14
Ρεπούση, Μαρία, "Εκπαιδευτικές διαδρομές στα ιστορικά μονοπάτια της πόλης της Θεσσαλονίκης". , Νο 3. Οκτώβριος 2000: 59-80.
Ρούπα Ευφροσύνη, «Μακεδονική Μεταξουργία ΑΕ», Νο 23, 126-133.
Ρούπα Ευφροσύνη, «Το πρώτο ελαστικό παπούτσι και η ίδρυση της υποδηματοποιίας ‘Αλυσίδα’», Νο 21, 20-33.
Ρούπα, Ευφροσύνη και Ευάγγελος Α. Χεκίμογλου "Συνέντευξη του Χένρι Φόρντ στον Βασίλη Κράλλη". , Νο 10. Απρίλιος 2003: 21-27.
Ρούπα, Ευφροσύνη. "Απόπειρα μεταρρύθμισης της ελληνικής αστικής ενδυμασίας στα τέλη του 19ου αιώνα". , Νο 9. Δεκέμβριος 2002: 137-166.
Ρούπα, Ευφροσύνη, "Το χαλί στη Θεσσαλονίκη του μεσοπολέμου". , Νο 4. Φεβρουάριος 2001: 191-216.
Ρωμιοπούλου, Κατερίνα. "Το αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης και ο Γιάννης Τσαρούχης". , Νο 4. Φεβρουάριος 2001: 79-81.
Σακκαλή, Όλγα. "Τα Μαντεμοχώρια στη Χαλκιδική: Μια πρόταση υπαίθριου μουσείου". , Νο 7. Μάρτιος 2002: 135-150.
Σαλέμ, Στέλλα. "Το παλιό εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης". , Νο 6 Οκτώβριος 2001: 57-78.
Σβέρκος, Ηλίας Κ. "Η Θεσσαλονίκη υπό την κυριαρχία των ρωμαίων". , Νο 4. Φεβρουάριος 2001: 91-102.
Σερέφας, Σάκης. "Οι εκρήξεις των συμμαχικών πυρομαχικών στη Θεσσαλονίκη του μεσοπολέμου: Ένα κεφάλι, μισό χέρι, ένα πόδι…: Ο εκ δυσμών κίνδυνος για την πόλη". , Νο 1. Ιανουάριος 2000: 211-226.
Σισμανίδης, Κ. "Αρχαία Στάγειρα: Ανασκαφική έρευνα και εργασίες ανάδειξης". , Νο 3. Οκτώβριος 2000: 95-112.
Σισμανίδης, Κώστας. "Οι μακεδονικοί τάφοι της Αγίας Παρασκευής Θεσσαλονίκης και Ποτίδαιας Χαλκιδικής". , Νο 1. Ιανουάριος 2000: 101-116.
Σουέρεφ  Κώστας,  «Φαινόμενα αποικισμού: Οι Ευβοείς στις ακτές του Θερμαικού κόλπου και της Χαλκιδικής», , Νο 19
Σουέρεφ Κώστας, "Ανατολική παραθερμαϊκή ζώνη 6ος – 2ος αι. Π.χ.". , Νο 12. Δεκέμβριος 2003: 29-61.
Σουέρεφ, Κώστας. "Αποχαιρετισμός στο αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης". , Νο 12. Δεκέμβριος 2003: 63-77.
Σουέρεφ, Κώστας. "Λιμάνια και ιερά στον Θερμαϊκό κόλπο". , Νο 2. Μάιος 2000: 49-62.
Σουέρεφ, Κώστας. "Τούμπα Θεσσαλονίκης: Ζητήματα αρχαιολογίας και σημασίες της ανασκαφικής έρευνας". , Νο 5. Μαϊος 2001: 71-88.
Σουέρεφ, Κώστας. "Τούμπα Θεσσαλονίκης: Ταφική αρχαιολογία". , Νο 8. Ιούνιος 2002: 9-26.
Σύνταξη, " Ο Βασίλειος Μπάρσκυ στη Θεσσαλονίκη, 1726". , Νο 6. Οκτώβριος 2001: 103-106.
Σύνταξη, "Η δημιουργία του θρύλου", Νο 6. Οκτώβριος 2001: 197-200.
Σύνταξη, "Θεσσαλονικέων χρονικόν: Από τα παλαιά περιοδικά της Θεσσαλονίκης", Νο 6. Οκτώβριος 2001:181-192.
Σύνταξη, "Το λιμάνι: Παρελθόν και μέλλον". , Νο 3. Οκτώβριος 2000: 17-25.
Τάντσης, Αναστάσιος. "Βυζαντινά υπερώα στη Θεσσαλονίκη". , Νο 10. Απρίλιος 2003: 85-90.
Ταχιάος, Αντώνιος-Αιμίλιος Ν. "Η μετάβαση των Θεσσαλονικέων αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Ρώμη". , Νο 1. Ιανουάριος 2000: 143-152.
Τζαναβάρη, Κατερίνα. "Η παραγωγή του κοροπλαστικού εργαστηρίου της Βέροιας στα ελληνιστικά χρόνια". , Νο 1. Ιανουάριος 2000: 117-132.
Τζιτζιμπάση Αντιγόνη, «Λαθρεμπόριο γλυπτών κατά τον 18ο αιώνα στη Θεσσαλονίκη. Αρχαιολογικά σχόλια σε επιστολή του Βενετού προξένου της πόλης», Νο 23, 60-75.
Τούσης Βασίλης, "Έκθεση στο αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης με τίτλο «Τα νομίσματα της Μακεδονίας» από τον 6ο αι. π.Χ. έως το 148 π.Χ.". , Νο 4. Φεβρουάριος 2001: 59-78.
Τρακοσοπούλου-Σαλακίδου, Ελένη. "Το πρόσφατο εκθεσιακό έργο της ΙΣΤ΄ΕΠΚΑ". , Νο 11. Σεπτέμβριος 2003: 149-165.
Τσιγαρίδα, Μπετίνα. "Ο χρυσός στα νεκροταφεία των αρχαίων Μακεδόνων". , Νο 8. Ιούνιος 2002: 97-102
Τσιμπίδου-Αυλωνίτη, Μαρία. "Μνημεία αιωνιότητας οι Μακεδονικοί τάφοι στην περιοχή της Θεσσαλονίκης". , Νο 9. Δεκέμβριος 2002: 59-76.
Τσιμπίδου-Αυλωνίτη, Μαρία. "Το αρχαίο ανατολικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης και η κρυφή ιστορία της Πανεπιστημιούπολης". , Νο 7. Μάρτιος 2002: 19-32.
Τσιμπίδου-Αυλωνίτη, Μαρία. "Το αρχαιολογικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης και τα θαμμένα μυστικά της διεθνούς έκθεσης". , Νο 12. Δεκέμβριος 2003: 11-27.
Τσιρώνης, Θεοδόσης. "Επίδοξοι εθνοσωτήρες στη Θεσσαλονίκη (1925-1934)". , Νο 10. Απρίλιος 2003: 31-40.
Τσοκόπουλος, Βάσιας. "Μουσείο και συνείδηση της πόλης". , Νο 1. Ιανουάριος 2000: 61-74.
Φουστέρης Γ., «Οι τοιχογραφίες του Γιώργου Δούκα στον Άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο Θεσσαλονίκης» , Νο 14
Φρεζής Ραφαήλ, «Τα παλιά εβραϊκά τυπογραφεία της Θεσσαλονίκης» , Νο 17
Φωτίου Αθανάσιος, «Έγκλημα και τιμωρία. Ο ‘Μακεδόνας’ Φριτς Σούμπερτ (1944-1947)», , Νο 20: 66-103.
Χαραλαμπίδου, Βάνα. "Κωστής Μοσκώφ: Ο αμετανόητος κυνηγός του ανέφικτου". , Νο 9. Δεκέμβριος 2002: 9-22.
Χατζηγώγας, Αθανάσιος. "Οι αλυκές του Θερμαϊκού- καταγραφές τεχνολογίας". , Νο 2. Μάιος 2000: 77-86.
Χειμωνοπούλου Μαρία, «Η ψηφιδωτή γιρλάντα του τρούλου της Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης», Νο 22, 14-23.
Χειμωνοπούλου Μαρία, «Πήλινες εφυαλωμένες πλάκες εντοιχισμένες στο ναό Αγίας Αικατερίνης Θεσσαλονίκης» , Νο 18
Χειμωνοπούλου, Μαρία και Ευαγγελία Αγγέλκου. "Λυχνάρια με παραστάσεις από το επισκοπικό συγκρότημα στις Λουλουδιές Πιερίας". , Νο 2. Μάιος 2000: 127-134.
Χεκίμογλου  Ευάγγελος -  «Τα φαντάσματα των γιών του Αμπντουλλάχ: Εξισλαμισμοί στη Θεσσαλονίκη κατά το 15ο αιώνα», , Νο 19
Χεκίμογλου Ευάγγελος, «Ο Νικόλαος Μάνος και η οικία του Κεμάλ Ατατούρκ» , Νο 13
Χεκίμογλου Ευάγγελος, «Ο τόπος των υφαντουργών. Θεσσαλονίκη 1664», , Νο 20: 112-129.
Χεκίμογλου Ευάγγελος, «Οι «χαμένες» επιταγές του Μέρτεν» , Νο 18
Χεκίμογλου Ευάγγελος, «Περί σκουπιδιών και αποβλήτων στη Θεσσαλονίκη της τουρκοκρατίας», Νο 14
Χεκίμογλου Ευάγγελος, «Σαν κύκνος πάνω στα κύματα … Το θαλασσινό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης», Νο 21, 54-63.
Χεκίμογλου Ευάγγελος, «Συμβολή στην τοπογραφία των χριστιανικών σχολείων της Θεσσαλονίκης κατά τον 19ο αιώνα» , Νο 17
Χεκίμογλου, Ευάγγελος A. "Ο ρόλος των ελληνικών τραπεζών στη Μακεδονία, 1905-1912 ". , Νο 6. Οκτώβριος 2001: 123-140.
Χεκίμογλου, Ευάγγελος Α. "Η Τατάνα και οι άλλες: Η γυναικεία παρουσία στα τέλη του 18ου αιώνα". , Νο 8. Ιούνιος 2002: 103-117.
Χεκίμογλου, Ευάγγελος Α. "Η τύχη των κατοίκων της συνοικίας του Αγίου Δημητρίου μετά το 1478: Απόπειρα χρονολόγησης του «Κανουναμέ των αρχών του 16ου αιώνα» βάσει του περιεχομένου του". , Νο 11. Σεπτέμβριος 2003: 99-107.
Χεκίμογλου, Ευάγγελος Α. "Ο Γιώργος Φεραίος και οι διαφημίσεις του". , Νο 6. Οκτώβριος 2001: 193-194.
Χεκίμογλου, Ευάγγελος Α. "Ο εκλογικός χάρτης της Θεσσαλονίκης και η υποχώρηση της αριστεράς (εκλογές 1963 και 1964)". , Νο 12. Δεκέμβριος 2003: 219-229.
Χεκίμογλου, Ευάγγελος Α. "Ο Κωστής Μοσκώφ και οι ουτοπίες του 19ου αιώνα". , Νο 9. Δεκέμβριος 2002: 47-52.
Χεκίμογλου, Ευάγγελος Α. "Οι μυστηριώδεις βαλίτσες του Αμπντούλ Χαμίντ: Ο θρύλος της περιουσίας του έκπτωτου σουλτάνου και η πραγματική της τύχη". , Νο 10. Απρίλιος 2003: 11-20.
Χεκίμογλου, Ευάγγελος Α. "Συμπληρωματικά στοιχεία για τη χρονολόγηση του «κανουναμέ» της Θεσσαλονίκης". , Νο 12. Δεκέμβριος 2003: 175-177.
Χεκίμογλου, Ευάγγελος Α. "Το περίπτερο των εθνών". , Νο 12. Δεκέμβριος 2003: 244-254.
Χεκίμογλου, Ευάγγελος Α. "Τόποι λατρείας των Ρωμαιοκαθολικών στη Θεσσαλονίκη από το 17ο αιώνα και έπειτα". , Νο 4. Φεβρουάριος 2001: 137-142.
Χεκίμογλου, Ευάγγελος Α. "Υπάρχει ακόμη υπόγειο νερό;". , Νο 3. Οκτώβριος 2000: 230-232.

Ψαρράς, Ιωάννης. "Ο βομβαρδισμός της τουρκοκρατούμενης Θεσσαλονίκης από βενετικά πλοία (αρχές Μαΐου 1688)". , Νο 12. Δεκέμβριος 2003: 141-149.

No comments: